Casa ideala NU trebuie sa fie DOAR mare

Categories Super-Blog 2017

UPDATE (caci uitasem, mi-am amintit citind un comentariu): Casa ideala se afla, PENTRU MINE, in Romania. Printre ai mei, Printre cei care-mi vorbesc limba. O fi misto sa locuiesti in Barcelona ori in Miami, dar pana una-alta cel mai bine ma simt vorbind limba romana, oricat de nationalist as parea. Din acest motiv, desi-mi place mult la mare, evit sa spun ca mi-as dori casa ideala pe litoral, pentru ca litoralul romanesc e departe de ceea ce-mi doresc eu sa fie. #atat

 

Clipul de astazi, din Oradea, va vorbeste un pic despre amplasamentul ideal. Voi detalia aici. Acolo sunt doar reperele. Asadar, versiunea completa: CUM trebuie sa fie CASA IDEALA (mentionez din start: e casa cu curte, nu apartament, casa ideala este la curte):

 

Amplasament: Bucuresti, cat mai aproape de centru, strada linistita, verdeata

 

Stiu ca ce vreau eu e enorm de scump, dar fix asta-mi doresc. D-aia casele-n Primaverii sunt extrem de scumpe. Spartan de scumpe, daca-mi permiteti exprimarea. Orice evaluator ANEVAR poate confirma ce zic eu: cam aia e zona ideala. Ma rog, mai sunt locuri, stradute (pe la Romana, pe la Piata Spaniei/Bd Dacia, pe la Victoriei), ideea ramane, insa: sa fie in centru, dar nu pe o strada foarte circulata. Sa fie dozajul perfect de liniste si apropiere de centrul orasului. Si nici sa nu fie lipita de vreun bloc sau ceva. Caci privelistea (deja zisai asta-n clip) e importanta.

Asta desi casa ideala este, zic unii, undeva la munte. Nu si pentru mine, la mine casa ideala NU este acelasi lucru cu casa de vacanta.

Numar de camere: MINIMUM 9

 

Pana sa dati cu pietre, eu vi le enumar. Apoi ziceti voi unde gresesc:
– La parter un living imens si 2 dormitoare (plus bucataria, bineinteles). Tin neaparat la dormitoarele de la parte din 2 motive fundamentale: fie vorbim de rude mai in varsta, carora nu le convin scarile, fie, situatia mai des intalnita, ajungem acasa beti, drept urmare scarile se pot dovedi periculoase. Noroc ca la mine la bloc am lift. #DacaIntelegetiCeZic
– La etajul 1 zic ca ar trebui sa avem asa: 3 dormitoare, 1 biblioteca si 2 birouri. Desi sunt singur si ma laud ca asa-mi doresc sa fiu toata viata, sa zicem ca undeva, candva, in aceasta galaxie, nu voi mai fi asa. Drept urmare, aceasta casa ideala este proiectata pentru 2 persoane. Cele 2 persoane trebuie sa aiba fiecare biroul propriu. A lucra in living ori in dormitor mi se pare contraproductiv. Daca tot vorbim de casa ideala, hai s-o facem asa cum trebuie. Zic.
– La mansarda as pune incaperi pentru depozitarea hainelor. Depinde cat de mare e casa, insa trebuie incaperi distincte pentru lucru. Si aici depinde de ce lucruri vorbim. Depinde de pasiunile fiecaruia. Totodata, plec de la premisa ca intr-o casa ideala nimeni nu trebuie sa locuiasca la mansarda ori, mai rau, la subsol.
– Ajungem la subsol, caci trebuie sa avem si din ala. Aici as pune garajul, mi se pare o chestie utila sa iesi din masina direct in casa ta. Totusi, la subsol as mai vrea ceva: o sala de forta si o mini-sala de cinema. Nu dati cu pietre-n mine in privinta primei sali: intai vreau sa mananc sanatos, apoi vreau sa imi fac sala de forta … Ideea e ca daca e sa faci miscare, din orice motiv ai vrea asta, cel mai bine e sa faci la tine acasa, nu in vazul tuturor, nu sa trebuiasca sa mergi ulterior acasa. Cel mai bine e sa ai TOTUL in casa ta. Legat de sala de cinema, e un vis mai vechi de-al meu: sala proprie de cinema. 3D sigur, dar daca as putea aduce un proiector IMAX ar fi ideal. 4DX zic c-ar fi prea scump, dar cine stie …

Si am uitat de piscina interioara. Unde s-o pun si p-aia? Unde? Unde? …

Acum, sincer, cate camere s-au facut? Voi la care ati renunta? šŸ™‚

 

Camerele sa fie IMENSE

 

 

Acum, sa va zic ce inseamna mari: inseamna si lungi, si late, dar mai ales INALTE. Urasc acele case unde simt ca imi cade tavanul in cap. Unde dau cu capul de lustra ori de prag. Ori unde nu am loc sa intru pe usa. Ori unde trebuie sa ma strofoc sa trec printre masa si pat.

Vreau sa aiba 3 metri, exact ca o scoala. Sa ma uit in sus la tavan si el sa fie mult deasupra capului meu. Sa nu ajung la lustra nici macar cu mana. Da, stiu, deja cer prea multe. Paradoxul e ca INCA nu am terminat.

 

Camerele sa fie decomandate

 

Ma rog, depinde ce intelegem prin decomandate. Nu am facut la viata mea proiecte case, dar am intrat in mai multe. La parter, de exemplu, se intra intr-un hol si din el in living (suprafegerie, ca sa folosesc termenul romanesc). E clar ca din living se va ajunge in dormitoarele de jos (asupra carora nu intervin). La fel de jos, de la subsol/garaj: de jos se ajunge in living, ori intr-o zona care e aproape living (stiti voi, living d-ala open space). In rest, insa, camerele de sus trebuie sa fie musai decomandate. MUSAI!

 

Urasc bucatariile open-space

 

Pute a mancare in living. Yack! Total gresit. Bucataria e bucatarie, iar usa de la ea trebuie sa se inchida foarte bine. Ermetic. Da, vorbesc serios: sa nu iasa miros pe sub ea ori pe deasupra ei. Tin si la asta.

 

Aer conditionat in fiecare camera, inclusiv in bucatarie

 

Sa presupunem ca imi vin mie piticii sa ma apuc de gatit. Imi fac si blog de mancare, pe care oricum s-ar putea sa-l fac si fara sa ma apuc de gatit, si ma apuc de treaba. Credeti ca as putea sta intr-o incapere unde sunt 40 de grade? Gresit! Trebuie tot confortul.

Si hota, dar si aer conditionat. N-o fi eficient, va consuma in draci, dar celelalte optiuni ar fi sa ma sufoc sau sa deschid usa la living, caz in care tot mirosul se duce acolo. Sau sa deschid usa de afara, dar vara e nasol. Sau insinuati ca vara ar trebui sa fie gatite doar gratare afara?

 

Nu imi plac casele de lemn

 

Scartaie oribil (v-am zis deja in clip), vreau sa dorm bine. Daca chem prieteni la mine, nu vreau sa aud fiecare pas catre toaleta. E oribil.

Ce material sa fie? Asta nu stiu. As zice caramida, dar nu stiu cat de buna e la cutremur. Na, aici stiu doar ce NU vreau, sa zicem ca toate celelalte optiunile sunt in picioare.

 

Minimum 5 bai

 

E clar ca trebuie o baie la subsol (langa sala de forta), una la parter si una la etaj. Deja sunt 3. Doar ca eu vreau sa am mai multe bai. Sus, la 3 dormitoare, e de ajuns o baie? Bineinteles ca nu! Sus 2 bai, la parter tot 2. Depinde acum cum e casa, caci daca la etaj este un hol mare, e clar ca baile vor fi puse in capetele holului. Mi se pare inutil sa pui 2 bai una langa alta, desi e mai eficient cu tevile si alte alea. Nu ma pricep, cand vine arhitectul si face acel proiect casa, imi va spune cum e mai bine. Si, ma rog, imi va spune cat ma va costa in plus sa fac cum vreau eu :))

Si de ce am zis MINIMUM? Pentru ca, poate, un nebun ar pune baie si la mansarda. Nu radeti, am auzit. La cum vad eu lucrurile, acolo sa NU fie dormitor, n-are sens. Dar daca doarme cineva la mansarda, nu e deloc ok sa coboare scarile pentru a merge la toaleta. Deci trebuie si acolo una. Na, e optional, ca sa zic asa.

 

Camerele si baile trebuie sa fie DIFERITE

 

Livingul l-as vopsi intr-o culoare tipatoare, in rosu. Ceva care sa-ti dea energie. Dormitoarele le-as zugravi in ceva odihnitor, dar mi-as dori sa fie diferite intre ele: dormitorul verde, dormitorul galben, dormitorul alb (desi in ala n-as dormi in veci, albul e de spital ori de puscarie)… Ideea trebuie sa ramana: fiecare camera va fi diferita.

Baile la fel: una are jacuzi, una are cabina de dus, una are doar toaleta (asa numitul wc de serviciu), una are cada de baie clasica, normala … E clar ca la parter nu are rost sa pui baie cu dus sau cada, acolo trebuie strict toaleta. La etaj ambele vor fi pentru a face baie, cea de jos va fi CU PRECADERE pentru asa ceva. Caci de la sala de forta direct la dus.

 

Geamuri mari, luminoase; dar si obloane peste

 

Pare paradoxal, dar NU este. Ziua vreau lumina naturala multa, cu riscul de a bate soarele. Na, exista jaluzele, draperii. Seara, insa, iubesc intunericul perfect, intunericul absolut. La ultimul campionat mondial comentatorul TVR a folosit expresia INTUNERIC BOCNA. E o tampenie, dar mi-a ramas in minte si ma tenteaza s-o folosesc. Ma rog, ati inteles voi.

In plus, imi place ideea de folosire a lumii lunii. Nu d-alta, da’ io-s pasare de noapte, mi-ar surade ideea de a sta in camera, la laptop, la lumina lunii. Fara sa fiu nevoit sa folosesc lumina artificiala.

Apropo de intunericul absolut, ala e util si-n sala de cinema. E evident acest lucru.

 

Casa rotunda; mai multe usi

 

Nu radeti, dar imi surade ideea. Glumind un pic, ea ar fi utila intai si intai pentru a nu ma mai vorbi lumea pe la colturi. Serios vorbind, este vorba de principiile de feng-shui. Si tot serios vorbind, imi place cum arata pe exterior. Ce, vi se pare ca o casa ideala trebuie sa arate naspa pe exterior? Nu, gresit. Ea trebuie sa arate DE-TI PICA FATA pe dinafara si trebuie sa-ti pice de-a dreptul fata cand intr intr-ansa.

In plus, mai e un avantaj: sus culoarul ar urma sa fie circular, drept urmare in camere s-ar putea intra din 2 parti. Culoarul e de jur-imprejur, practic trece pe langa camera in fata si in spate. Deci camera va avea doua usi (sper ca ati inteles ideea).

In plus, si-n casa propriu zisa ar trebui sa se poata intra prin mai multe parti. Stiu ca o astfel de casa e mai greu de pazit, dar asta e. O casa ideala cu cheltuiala se tine.

De ce e bine sa ai doua usi la camere? Pai sa zicem ca se blocheaza una. A doua poate fi salvarea.

 

Afara o curte cat mai mare; de preferat goala

 

Gazon da, as pune, dar nu as umple curtea cu flori. Cu zarzavaturi nici atat. Sa cresc animale nici nu se pune problema. Pomi as pune, dar nu pentru fructe. De fapt, decat un prun mai bine un salcam. Sa faca umbra, sa pot sta la umbra. Nu vreau sa produc nimic, vreau doar sa stau acolo. Si sa ma odihnesc bine.

 

O terasa semi-acoperita in curte

 

Un fel de foisor, dar ceva mai mare. Nu ceva rotund. Si, ca element de noutate: vreau ca acea terasa sa comunice cu subsolul in mod direct. Sa nu iesi prin ploaie (poate e noroi, zic). Cobori de la terasa asta (foisor, cum vreti sa-i spuneti) direct la subsol, in garaj ori in sala de forta.

 

Terasa la inaltime

 

Imi plac la nebunie locurile unde poti bea o bere la inaltime. Asa ca eu vreau ca in dreptul etajului 1 al casei mele sa se afle o terasa. Nu una imensa, de 30 de locuri, dar macar de zece persoane. Zic. Iar daca va fi vorba de o casa circulara, rotunda, terasa ar putea fi de jur imprejur. O petrecere data acolo, pe terasa aia circulara, mi s-ar parea de efect šŸ™‚ Hmm… Ce-as mai bea o bere la inaltime …

Piscina exterioara este utila, dar nu e absolut necesara

 

V-am zis ca vreau una interioara. Inca stau sa ma gandesc daca mai trebuie si una exterioara. As zice ca nu, dar nu-s atat de convins. Parca o baie dimineata la 6, pe racoare, suna bine. Sa renunt la acest confort? Hmm …

NU inseamna ca-mi voi face vreodata Casa ideala

 

Unele lucruri de pe aici sunt fite. Sunt sanse sa nu le folosesc prea des (as avea cinema in casa, dar tot as merge la cinema, de exemplu). Altele sunt mult prea scumpe. Poti sa-ti faci o casa misto, de vis, chiar daca este una micuta. Ma rog, unii zic ca MAI ALES atunci. Cheste de gusturi, zic.

Articolul despre casa ideala a iesit mai mare decat casa in sine. Ceea ce, avand in vedere ce vreau eu sa fac, e o performanta. Deci inchei aici, nu inainte de a va invita sa va spuneti si voi parerea despre casa ideala.

ArticolulĀ Casa ideala NU trebuie sa fie DOAR mare este inscris in competitia Super-Blog 2017

14 thoughts on “Casa ideala NU trebuie sa fie DOAR mare

  1. Wooow super mare casa ta. Eu zicea ca a mea casa va fi imensa si ca juriul se va cruci, dar tu m-ai intrecut.

    Daca tu ai evitat casa la mare, eu o visez si speeer sa reusesc in urmatorii ani ce mi-am propus, cine stie poate vei veni in vizita la mine pe malul marii. Pupici sper ca a trecut raceala intre timp šŸ™‚

  2. Cas ata ideala e un fel de Casa Poporului, doar ca nu la fel de urata šŸ™‚
    Acum lasand gluma, casa asta va ramane doar vis, pentru mine casa ideala trebuie sa aiba o eficienta crescuta. Casa asta a ta, pe cat de bine arata, pe atat e de nepractica. Ma gandesc cu groaza ce implica sa o incalzesti sau sa o administrezi šŸ™‚
    Si, pentru ca tot n-ai fost la Webstock, uite ceva despre casa solara a celor de la EFdeN – http://efden.org/proiect/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.