Campaniile pentru sanatate sunt gresite din start

Categories Super-Blog 2017

Incep brusc articol, fara introducere, fara bla-bla-uri inutile. Asadar, sa va rog sa va imaginati o persoana care mananca des fast-food, care mananca dulciuri peste dulciuri, care are mese neregulate, care nu e interesat catusi de putin de numarul de calorii. Ce i se spune acestui om? Pai i se spune ca e inconstient, ca va muri, i se spune sa renunte brusc la tot, caci va trebui sa-si reinceapa viata. E clar ca acest lucru nu se va intampla decat in situatii exceptionale. Campaniile pentru sanatate pleaca din start cu un handicap.

Dupa mine, atunci cand facem o campanie pentru sanatate trebuie sa ne gandim la o strategie in pasi. Trebuie sa ne gandim de ce oamenii au acest stil de viata, trebuie sa ne gandim nu cum sa-l convingem sa renunte la el, ci sa-l convingem sa faca in asa fel incat pe langa 3 chestii nesanatoase sa mai bage, macar din cand in cand, ceva sanatos. Sa incercam sa-i introducem treptat chestiile sanatoase in meniul zilnic. Treptat, fara sa renunte brusc la toate chestiile nesanatoase, dar gustoase, pe care le consuma.

Intamplator, fac parte (partial) din aceeasi categorie, a celor interesati foarte putin de sanatate. Cu toate acestea, anumite principii, hai sa le zic de baza, le respect. Si imi propun sa cresc treptat, lent ce-i drept, lucrurile sanatoase din alimentatie. V-am aratat in clip cum am renuntat eu la sucurile tip Fanta, Mirinda si 7up, insa cum NU am putut renunta la Cola. Si, cumva, nu am niciun interes sa renunt.

Acum, bazandu-ma pe statisticile care spun ca 81% dintre romani nu consuma suficient de multe fructe, imi permit sa dau cateva sugestii. Cum ar putea fi promovat consumul de suc de fructe, caci dati-mi voie sa va spun ca a incerca sa convingi o persoana sa renunte la inghetata in favoarea unei piersici este o munca inutila. NU se va intampla asta, trebuie sa fim constienti de asta. Dar putem face anumite lucruri. In continuare voi da cateva repere, care ar putea fi folosite intr-o campanie, integrate intr-una completa. Asadar, ce as face eu:

1. As prezenta avantajele unui suc 100% natural (de portocale sa zicem, la el ma voi referi cu precadere pe pacursul articolului) in dauna unei bauturi racoritoare de portocale echivalente. Nu putem convinge o persoana sa renunte la inghetata in favoarea unei piersici, da-l putem convinge sa renunte la Fanta in favoarea unui suc natural de portocale. Ar fi un prim pas. Iar un prim argument, fundamental dupa mine, ar fi ca sucul natural tine de sete mai mult decat echivalentul sau mai bine promovat. O bautura racoritoare, in fapt, NU tine de sete, iti potoleste setea pe moment, apoi senzatia de sete revine.

 

2. Cati dintre noi stiu ca un pahar de suc acru, de portocale, de lamaie ori de grepefruit, consumat dupa felul principal, inainte de desert, ne ajuta sa savuram mult mai bine desertul? Cei care nu au o nutritie sanatoasa consuma desert, uneori in exces. As spune ca desertul lui preferat, plin de calorii, va fi savurat mai bine daca in loc de suc dulce va bea un suc foarte-foarte acru. Mult mai sanatos, dar nu despre sanatate vrea el sa vorbim. Asa ca duceti discutia in domeniul interesant pentru ei.

3. Cati dintre noi stiu ca citricele ajuta la digestie? O masa copioasa, cu carnuri grase ori cu sosuri grele, este mai usor digerata de stomac daca o condimentam cu lichidele corecte. Vinul sau berea se potrivesc in peisaj, nu zice nimeni nu, dar dupa 3 pahare de vin, cand constati ca poate sunt prea multe, parca merge un fresh de portocale. As miza si pe asa ceva.

4. Foarte multi s-au apucat sa bea sucurile venite din occident pentru ca-s cool. Uitati-va pe Facebook cata lume are poza cu o cola in mana. Sunt ei atat de pasionati de acel suc? Posibil! Dar au devenit asa pentru ca asa e cool, pentru ca acea bautura vine de pe Taramul Fagaduintei.
Eh, ce-ar fi sa ne apucam sa le spunem acelorasi oameni ca acei oameni, occidentalii, isi incep dimineata cu un suc natural de portocale? Ca sucul acela de portocale iti da energie, o altfel de energie decat cafeaua, te ajuta sa te trezesti, te ajuta sa functionezi mai bine dimineata. Si, repet, e si cool, iei un mic dejun in stil occidental. Nu inseamna ca vei renunta la omleta plina de ulei ori la Nutella, daca asta consumi dimineata nu te poate schimba nimeni, dar macar te poate convinge cineva ca poti consuma (SI) ceva sanatos! Asa ca as incerca si asta.

5. Un alt argument care trebuie demontat este cel economic. Unii spun ca e mai ieftin sa cumperi o sticla de 2L de suc (care contine 5% suc de portocale) decat sa-ti prepari un suc natural acasa. Lucru partial neadevarat. Va explic imediat de ce.

Intai si intai, semnalez un tip de storcator, prin presare la rece: Hurom HZ AlphaTineti minte acest nume, pe el il voi da ca exemplu. Preturile difera, cautati oferte Hurom daca doriti sa-l luati la un pret bun.

Acum, luam ca reper cel mai mic pret, 1200 de lei. Deci dam intai 1200 de lei pe acest storcator, care are avantajul ca scoate cea mai mare cantitate de suc din fruct (iarasi, vorbim in termeni economici). Pe langa acesti bani, vom da bani, in mod constant, pe fructe. Problema acestor fructe, chiar daca nu sunt romanesti, este sezonialitatea lor: portocale gasim pe toata perioada anului, dar iarna gasim portocale mai bune. Daca le iei in perioada lor, le poti lua ieftin. Si sunt si mai bune.
Si ajungem la partea cea mai importanta: CANTITATEA DE SUC! Toate campaniile gresesc atunci cand compara aceeasi cantitate de bautura racoritoare cu aceeasi cantitate de suc natural. Cum ziceam la primul punct, bauturile racoritoare NU tin de sete. D-aia bem atat de mult. Aici, un pahar de suc ar putea fi de ajuns. Hai 2, daca necesarul de lichide e mai mare (persoanele masive, ca mine, beau oricum mai multe lichide, apa, bere, orice fel de lichide). Nu sunt economist, nu stiu in cat timp iti recuperezi banii pe storcator, dar nu stiu daca asta-i ideea. Daca fix asta ne propunem.
E drept, si aici intram in alte chestii, trebuie sa te duci sa cumperi fructe, trebuie sa stii sa le alegi, trebuie sa le cari. S-ar putea sa muncesti mai mult.

6. Dac-as fi statul roman, as obliga fast-food-urile si cinematografele sa bage in ofera lor si sucuri naturale. Sa le bage musai si in meniuri, caci ar fi absurd sa fie sucul natural 10 lei 250 de grame, iar meniul cu popcorn si racoritoare sa fie 11 lei. Ar fi o invitatie directa la consumul de sucuri nesanatoase.
Trebuie mers in locurile unde se consuma aceste bauturi, caci ele nu se iau doar din super ori hypermarketuri. Se iau si de acolo, dar nu DOAR de acolo.
Eu as face, deci, presiuni si asupra statului, dar si asupra fast-food-urilor, cinematografelor si altor locatii unde se consuma bauturi. Un popcorn si un fresh de portocale va rog. Suna absurd?

7. As prezenta avantajele consumului de suc natural in cocktailuri. Vorbesc serios: vi se pare absurd sa promovezi consumul de votca cu suc natural de portocale? Mie nu! Omul ala oricum consuma alcool, daca vrea, tot praf se face. Macar sa se faca praf cu ceva natural, nu cu ceva nociv. Si s-ar putea sa constate ca acel suc de portocale il ajuta sa se tina pe picioare mai mult timp. S-ar putea ca cel care bea votca cu suc natural de portocale sa se imbete mai greu decat cel care bea votca cu fanta. Desi si zaharul are rolul sau energetic, sucul de portocale, cel natural, este de preferat.

8. Stiti de ce oamenii consuma fast-food? Pai din pricina faptului ca le pot consuma rapid. Le-as arata cat de repede se prepara un fresh de portocale cu acest storcator. Pe ei asta-i intereseaza: sa nu piarda timpul.

9. Am lasat asta spre sfarsit, dar este ceva fundamental: gustul.
Va dau un exemplu care-mi place mult. Acum mai multi ani, vreo 20 cred, cica a fost un mic experiment in SUA. Au fost luati niste copii si li s-au pus in fata 2 sortimente de inghetata: un sortiment era inghetata din comert, plina de E-uri, cealalta era inghetata naturala, bio. Copiii au ales-o pe cea clasica, plina de chimicale. De ce? Era mai gustoasa!
Eh, chestiile astea nu sunt valabile la sucuri. Un suc natural de portocale este mult mai GUSTOS. Valabil cu orice fel de suc. Putem convinge un consumator de racoritoare strict pe acest argument. El e interesat de gust, nu de sanatate. Asa ca as miza pe GUST! I-as da retete, i-as cum sa combine fructele intre ele (de exemplu: sa stoarca 5 portocale si, pentru a fi mai dulce, o banana) si s-ar putea sa-l castig de partea mea.

10. Un ultim argument pe care as miza eu: ideea de chestie facuta cu mana ta. Satisfactia ca ceea ce bei e facut de tine. Serios: voi stiti cata lumea poarta cercei facuti de ei insisi? Or fi mai frumosi cei din comert, chiar cei hand-made, dar facuti de altii, doar ca ce ai facut cu mana ta e mandria ta. As miza si pe asta

Pentru ultima oara, repet ceea ce am zis de N ori, in N contexte: NU mai jigniti publicul! Nu ajuta la nimic sa tot repetati ideea ca publicul e neinformat, e prost, e „cocalar din punct de vedere alimentar” (expresie auzita la tv, spusa din gura unui celebru doctor nutritionist). Publicul jignit nu va face altceva decat sa se ambitioneze sa continue sa se comporte la fel, sa-ti demonstreze ca nu ai dreptate. Asta ne dorim?

Da, as face studii, dar studiile alea le-as citi complet, nu doar statistic. Nu m-ar interesa doar cati oameni nu consuma fructe, ci m-ar interesa si de ce nu fac asta. M-ar interesa DE CE consuma fast-food, nu doar cati consuma. S-ar putea sa aflu lucruri noi, cele de mai sus sunt doar supozitii. Ipoteze.

Iar ca modalitate de promovare, loc unde m-as promova, m-as duce fix in locatiile unde acestia mananca chestii nesanatoase. As vorbi cu mall-ul si as pune reclama la storcator si la suc natural fix in fata cinematografului. As vorbi cu primaria si as pune banner fix in fata fast-food-ului. As obliga televiziunile (repet, trebuie colaborat si cu statul) sa bage reclame la asa ceva inainte de emisiuni importante, filme ori meciuri, caci atunci se consuma seminte, alune, popcorn si sucuri. Sau credeti ca cei care se uita la Romanii au Talent ori la Liga 1 consuma, in timpul meciului, ceai de musetel?

Nu as neglija online-ul, insa m-as duce la bloggeri credibili. I-as pune sa livreze un mesaj credibil. Da, ma duc la KFC, imi plac aripioarele, dar le-as consuma oricand cu un fresh de portocale dac-ar fi in oferta. M-as duce tintit la bloggeri din toata tara, cred in comunitate la fel de mult cum cred in SEO. Si m-as duce la bloggerii de tehnologie, caci ei ar putea si ar trebui sa explice cat de usor de folosit este un astfel de aparat. La fel de usor de folosit precum un IPHONE. Ori un Note 8 🙂

Asadar, campaniile pentru sanatate sunt gresite din start pentru ca se adreseaza publicului gresit. Ele vorbesc pe limba publicului deja convins de importanta unei alimentatii sanatoase, dar de fapt se adreseaza celuilalt public, pe care-l jignesc, pe care-l considera inferior. Statistica aia, cu 81% cetateni romani care nu consuma fructe, este SI un rezultat al campaniilor proaste duse pana acum. Este un efect al unui COCKTAIL (exploziv) de factori.

Si legat de storcatoarele de fructe in general, nu doar acest Hurom, sa nu va mai aud ca nu stiti sa-l folositi. E BANAL de simplu #pebune

Articolul Campaniile pentru sanatate sunt gresite din start este inscris in competitia Super-Blog 2017!

ps: Pe un grup cineva semnaleaza o chestie interesanta: de ce toata lumea bea COLA la popcorn? De ce nu bere? Raspunsul este simplu: asa s-a impamantenit obiceiul. Asa e cool. Prima oara cand mergi la mall, in liceu ori in generala, nu ai voie bere. Ci suc. Si te iei dupa altii, dupa americani, care beau COLA. Asa ca o campanie utila ar trebui sa contina si niste vedete, niste persoane cool, care mananca popcorn si beau suc de portocale. Ori o bere, care oricum e mai sanatoasa decat o racoritoare. Si va rog, nu mai spuneti ca si popcornul e nesanatos, ca p-ala nu-l puteti scoate din alimentatia cinefilului #pebune

15 thoughts on “Campaniile pentru sanatate sunt gresite din start

  1. Imi place perspectiva. Mai e si ideea aceea ca „alimentele sanatoase sunt mai scumpe” si e mai simplu sa cumperi porcarii pentru ca sunt mai ieftine. In Anglia exista acelasi principiu, uneori. Dar foarte faina abordarea ta.

  2. Interesanta abordarea ta. Eu prefer portocala ca fruct, dar… 🙂 Voi incerca cu suc natural de acum.
    PS: ma bucur sa citesc ca incerci sa cresti numarul de alimente sanatoase din alimentatia ta.

  3. Bun articolul, de fapt articolele tale sunt in general bune, de aceea noi astia mici avem o concurenta acerba.

    Si eu incerc sa beau cat mai mult suc natural, dar nu prea imi iese sunt fan inrait COCA- COLA. Mama si cand iesi in oras cu prietenii si mananci ceva bun si sa mai mearga si cu o cola, o doamne …

    Cel putin incercam sa avem obiceiuri sanatoase nu? 🙂

  4. Țin să te contrazic, Mc Donald’s de exemplu are în ofertă suc natural de portocale, și multă lume îl cumpără. Iar la Happy Meal nici nu poți alege alt suc decât cel de portocale.
    Ai fi uimit câtă lume începe să înțeleagă importanța mâncatului sănătos și să se uite pe etichete, preferând produsele cât mai „bio”. Deocamdat[ mai e mult de lucru, dar e important câ mentalitățile au început încet-încet să se schimbe.
    Și mai e ceva – pe copii îi atrage foarte mult gustul dulce, atfel spus zahărul din băutură. De-asta în continuare băuturile dulci, nesănătoase, sunt în continuare preferate făță de cele naturale, cărora tu le spui „gustoase”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.