Amintiri cu Eminescu

Categories VLOG

Cand am fost in Iasi am fost sa vad Teiul lui Eminescu din Parcul Copou. Nu am putut, insa, rata ocazia sa trag si un clip. Adica cel de mai jos.

Trecand peste neplacerile vizuale, ca tot incerca sa focalizeze (ma rog, tot eu trebuia sa fiu acolo, nu altul), sa vorbim un pic despre Eminescu.

Eminescu are, in ochii romanilor, un mare defect: a fost bagat pe gat. Intai de propaganda comunista, apoi de profesorii de romana. Apoi dracu’ mai stie de cine. Ideea este ca el, Eminescu, este rar spre deloc citit de oameni din proprie initiativa. Excludem profesorii de romana, care in majoritatea cazurilor il idolatrizeaza pe Eminescu.

Imi amintesc si acum replica profei de romana din clasa a XI-a: Calinescu, ti-am dat voie sa deranjezi, sa razi la Cosbuc ori la Arghezi. La Eminescu nu-ti dau voie! Superb sau ce?

Dupa o astfel de replica nu are cum sa-ti mai placa Eminescu. Chiar daca unele poezii iti plac, iti suna bine, nu poate sa-ti placa ceva bagat pe gat. Cu forta. Ceva de care iti depinde viitorul. Ceva care ti-a futut viitorul (uneori).

Eu propun ceva: sa-l scoata pe Eminescu 10 ani din manuale. Sa ii intrebam apoi pe elevii care nu au avut parte deloc de Eminescu in scoala ce parere au despre el. Abia acelea vor fi pareri sincere. S-ar putea chiar sa aprecieze poeziile lui. De fapt, aproape sigur asta se va intampla. Caz in care vom constata ca scoala nu e doar inutila, nu e doar asistenta sociala pura (cum zice Eftimie), ci este si daunatoare pentru scriitori. Dac-as fi scriitor inca in viata, m-as ruga la stele (si, bonus, as da spagi) sa nu care cumva sa fiu introdus in manualele scolare. Asta ar insemna sfarsitul meu ca scriitor.

Si inca ceva: puteti citi, calm si obiectiv, o poezie de Eminescu fara sa va ganditi la toate comentariile si cliseele auzite si citite? Eu, unul, recunosc ca nu pot! Salutari BLONDE tuturor!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.