Morosanu Teodor Marian (Cinefilia): Pasiune vs placere

Categories VLOG
Pasiune vs placere Morosanu Teodor Marian Cinefilia

Am facut un clip despre Pasiunea romanilor pentru terase, un mini fake-news, ca sa zic asa, si in el mi-am amintit de ce mi-a zis Doru acum vreo 2 saptamani despre duelul pasiune vs placere. Am amintit de acest duel, de aceasta distinctie, dar in prealabil am intrebat si pe Facebook. Postarea de pe Facebook e cea de mai jos (faceti click pe ea sa-i vedeti comentariile):

Inainte sa-i dau cuvantul lui Doru, trebuie sa va spun si eu diferenta dintre pasiune si placere. Sau cum eu vad diferenta. Sau, mai precis, cum pana acum nu stiam ca exista vreo diferenta. Stiam ca-mi suna diferit, stiam ca nu sunt sinonime perfecte, daaaaar … nu avusesem curiozitatea sa caut. Sa cercetez. Sa aflu care e diferenta. Drept urmare, vloggingul, bloggingul si prietenii de pe Facebook m-au facut un pic mai putin prost. E un pas inainte. Zic. Mai jos este vlogul:

Dorule, ai legatura:

 

Multe persoane confunda pasiunea cu placerea, dar hai sa elucidez acest mister.

Sunt sigur ca primul loc in care cauti raspunsul este in dex, asa ca:

Placere DexOnline

Pasiune DexOnline

Cu toate ca aceste doua definitii sunt destul de clare, eu vreau sa iti explic mai exact perspectiva (sau mai bine spus, partea definitiei cu care rezonez cel mai mult).

Fiind intrebat care este diferenta intre pasiune vs placere, am ajuns la urmatoarea clarificare.

  1. Placerea este un sentiment de scurta durata care iti poate aduce implinire. O activitate ocazionala (mersul in parc, la terasa sau practica unui joc pe calculator) poate fi o placere.
  2. Pasiunea poate fi caracterizata ca o dorinta de a te interesa mai mult, de a te documenta si de a deveni mai bun intr-un domeniu/ activitate / joc (care de asemenea poate sa iti aduca placere). Deci o pasiune poate fi placere.
  3. O placere nu este o pasiune. Cele doua nu trebuie confundate deoarece in activitatea / domeniul care iti ofera o placere nu se regaseste o actiune de durata si o dorinta de afla mai mult/ de a descoperi / de a evolua in practica care iti ofera respectiva placere. Deci o placere poate fi o pasiune daca satisfactia care ti-o ofera te determina sa devii mai bun in practica ei.
  4. O placere care este practicata pentru o perioada mai lunga de timp cu siguranta poate fi numita pasiune atat timp cat ea este constructiva. De ce? Vezi punctul 5.
  5. O placere care este practicata pentru o perioada mai lunga de timp cu siguranta va fi considerata un viciu sau o obsesie. Diferenta intre cele doua este relativa din perspectiva societatii si a individului. Unele persoane pot considera ca jocurile pe calculator (in situatia in care nu iti aduc un venit) sunt o obsesie sau un viciu. Alte persoane, pot vedea aceasta placere de lunga durata ca o metoda de a te destresa (observand beneficiile pozitive) si pot incerca sa devina mai buni pe durata jocurilor.
  6. Daca nu devii mai bun nu inseamna ca nu ai incercat si ca nu este o pasiune.

Cu toate ca am axat idea ca o pasiune te determina sa fii mai bun in practica respectivei activitati care iti aduce placere, asta nu inseamna ca daca nu ai abilitatea necesara pentru a realiza asta, tu nu te-ai documentat, nu te-ai interesat si nu ai incercat sa devii mai bun.

Personal, voi lua ca exemplu filmele. Din copilarie, am descoperit ca imi face o placere imensa sa privesc filmele la televizor, sa le discut si aveam o lejeritate in a retine replici din ele.

Daca respectiva placere mi-ar fi impiedicat studiile, consider ca ar fi fost o obsesie sau un viciu (poate de aceea am si denumit comunitatea pe care am creeat-o Cinefilia O boala contagioasa.

Ca orice viciu, am incercat sa il dozez. Initial ma uitam la un film pe seara. Dupa putin timp, am trecut la doua filme pe seara. Cand am terminat de vazut toate filmele noi si am inceput sa merg pe cararile istoriei in cautarea filmelor, am inceput sa vad si placerea maratoanelor de filme.

Pe toata durata in care ma bucuram de aceasta placere nevinovata, ma documentam si imi creeam o adevarata cultura cinematografica. Deoarece nu am renuntat niciodata la aceasta placere si am facut tot posibilul sa imi largesc informatiile legate de cinematografie, cred cu tarie ca o pot numi o pasiune.

Iata povestea mea si clarificarea diferentei dintre pasiune vs placere. Ti se pare relativ?

Ce consideri tu ca este pasiune poate altii o considera viciu / obsesie.

Ce imi ofera mie placere, tie poate nu. Aici este adevarata diferenta!

Ce este pasiune si ce este placere este clar.

Tu ce placeri /pasiuni nevinovate / vinovate ai?


Morosanu Teodor Marian, autorul articolului pasiune vs placere, poate fi citit pe site-ul Cinefilia.ro, unde scrie alaturi de Andreea Vraja.

1 thought on “Morosanu Teodor Marian (Cinefilia): Pasiune vs placere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.