Oltenia Eterna Terra-Nova este un cantec extra-fotbalistic al tuturor oltenilor

Categories VLOG

Am tot zis ca voi scrie pe blogul de fotbal despre duelul FC U Craiova vs CS U Craiova. Acelasi duel este si intre FCSB si CSA Steaua. Fiecare avand specificul sau, bineinteles. Aici, insa, voi face rezumatul, referindu-ma strict la cantecul Oltenia Eterna Terra-Nova.

Asadar, pe scurt de tot, adevarata Craiova a fost dezafiliata abuziv in 2011, s-a reinfiintat pentru o scurta perioada de timp, in urma unei decizii a instantei, apoi a facut pauza pana-n 2017, cand a revenit in Liga a IV-a. Acum se lupta pentru promovarea in liga a III-a. In Liga I, insa, a aparut o alta echipa. N-a luat-o de la inceput, de la capat, ci a beneficiat de o decizie ciudata a FRF: Craiovei i-a fost cadou un loc in liga a II-a.

Din punctul meu de vedere, fara sa intru in detalii si in motivatii, Craiova cea adevarata este in liga a IV-a, indiferent ce au decis ori ce vor decide instantele. Indiferent cine poate sau nu sa poarte numele UNIVERSITATEA. Aia-i speta distincta.

Acum, nu stiu daca ati auzit vreodata imnul Oltenia Eterna Terra-Nova. Vi-l pun mai jos, atat in varianta originala, cat si in cea cantata de mine.

Pe scurt: a fost creat de Adrian Paunescu, in 1983. Povestea intreaga o gasiti aici. Nu intru in detalii istorice, ajung la partea care conteaza, la prezent.

Asadar, spre deosebire de alte imnuri ale echipelor de fotbal, acesta este un imn extra-fotbalistic. Orice oltean, fie si nemicrobist, stie de acest imn. Si-l canta. Ii face placere sa-l auda. Este un cantec al unei regiuni, este o stare de spirit.

Problema este, insa, de natura juridica. Oltenia Eterna Terra-Nova a fost preluat/adoptat de noua echipa a Craiovei, de CSU, Clona, cum este ea alintata (pe buna dreptate, zic eu). Imnul, de fapt, a fost cedat GRATUIT de catre Andrei Paunescu, fiul marelui poet Adrian Paunescu. Mai nou, insa, acelasi imn a generat un alt scandal. Sa vedem cum se va termina, care va fi deznodamantul. Momentan e cert: Andrei Paunescu este de partea CSU.

Acum, legat de aceasta adoptie, am fix 3 comentarii de facut, pe scurt:

1. Am dubii ca Adrian Paunescu ar fi imbratisat proiectul CSU. Sufleteste vorbind, vreau sa cred ca nu. Cred ca nu. Si nimeni nu ma va convinge de contrariul credintei mele.

2. Ce inseamna ca CSU are acest imn? Ca suporterii FC U Craiova nu-l pot fredona? Ca la statia de amplificare a stadionului pe care joaca FC U, oricare ar fi acela (ca e urgisita, nu e lasata sa joace pe stadionul construit din banii cetatenilor Craiovei), nu e voie sa se difuzeze? E o absurditate! O tampenie. O prostie! Ei, insa, prin intermediul acestui cantec incearca sa cucereasca suporterii. Daca imnul e la CSU (dupa cum se vede mai jos), inseamna ca asta este ADEVARATA Craiova. Asa zic ei, nu inseamna ca asa si e.

3. Orice decizie ar lua Andrei Paunescu, oricat de mult ar vrea CSU sa se legitimeze prin intermediul acestui imn, pentru mine Oltenia Eterna Terra-Nova a fost, este si va ramane CANTECUL OLTENIEI. Cu sau fara legatura cu fotbalul.

Da, am cantat alaturi de olteanca acest cantec, Oltenia Eterna Terra-Nova, undeva in Cluj: sus pe Cetatuie. Nu chiar foarte sus, ca na, urcusul e mai greu decat cantatul. Ma rog, nu ma pricep la niciuna dintre aceste activitati, dar macar cantatul nu e obositor :))

Apropo, pentru fanii CSU care vor sa se legitimeze prin intermediul acestui cantec, Oltenia Eterna Terra-Nova, am o veste proasta, niste versuri mai precis: Tot ce avem, noi am facut cu truda/ Si n-am trait din mila si pomeni;/ Spre binele acestei tari asuda/ Si semetia noastra de olteni. Asta asa, ca fapt divers.

Sa vedeti mai de aproape cei 2 olteni cantatori, cele 2 vinituri

1 thought on “Oltenia Eterna Terra-Nova este un cantec extra-fotbalistic al tuturor oltenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.