Franciza sau start-up? De ce nu ambele?

Categories Super-Blog 2017

Stiti de ce dau gres majoritatea start-up-urilor (of, ce urasc astfel de cuvinte!)? Pentru ca nu stiu piata. Se pricep la acel domeniu de activitate, sa luam exemplul restaurantelor, dar nu inteleg piata. N-o pricep neam. Un bucatar bun ori un pasionat de cafea isi poate deschide propriul restaurant, poate avea super mancare, insa constata ca nu are incredientul de baza: clientii. Nu-i are si pace.

Acum, ce sfat va dau si cum cred ca o franciza va ajuta? Pai hai sa vedem:

1. Intri pe piata, firav, cu o franciza. Sa luam exemplul Oro Toro. Ai constatat tu ca-n oraselul tau micut (de pilda Slatina mea natala) nu prea se mananca bine. Si il deschizi acolo.

2. Nu esti singurul care are franciza Oro Toro in tara asta, asa ca Oro Toro Romania va anunta ca s-a deschis un nou restaurant in Slatina.

3. In plus, orice reclama pe care o face oricine, chiar si printr-un amarat de check-in la un Oro Toro, va aduce un plus de imagine si restaurantului vostru. „Am mancat la Oro Toro, carnea e excelenta. Recomand.”

4. Avantajele nu se opresc aici. Veti invata de la unii experimentati cum sa pui la punct un restaurant de la zero. Ce trebuie facut la inceput, cum trebuie alesi oamenii, cum trebuie instruiti. Inveti din experienta lor.

5. In plus, cel mai bine si mai bine iti inveti publicul din interior. Stii exact ce se cere si ce nu, capeti experienta in relatia cu furnizorii (foarte important), incepi sa intelegi cu merg lucrurile. Cel mai important: incepi sa inveti cum sta treaba si cu fiscalitatea.
Nu, nu musai tu, contabilul tau, angajatii tai. Nu asta e ideea. Aceiasi angajati se vor ocupa si de urmatoarele restaurante.

6. Dupa ce ai deschis un restaurant, mai deschizi inca unul. Tot un Oro Toro. Vorbind de Slatina, propun sa-l deschizi in gara. Sunt gari in tara asta care nu au niciun fast-food. Nici macar o nenorocita de shaormerie. Drept urmare, acolo e public. Vezi daca merge. Ti-e mai usor acum, deja nu mai esti incepator.

7. Mai deschizi un restaurant. De data asta in alt oras. As zice sa fie tot in judetul Olt, sa te extinzi geografic. Si daca e sa-ti faci reclama, s-o faci la televiziunea locala, in ziarele locale (caci inca mai sunt si mai au vanzare acolo).

8. Mai deschizi apoi inca 2. Vezi exact cat de greu sau de usor este sa administrezi mai multe restaurante. Cum faci drumuri intre ele, sa vezi cum sta treaba.

9. Incerci apoi cu alta franciza. Sa zicem Boco Bistro. Ai deja experienta, ai cativa oameni care se pricep, oameni de incredere (pe partea fiscala si juridica). Te gandesti unde merge mai degraba acest bistro si cu ce se diferentiaza de Oro Toro. Ca parere personala, zic ca nu se potriveste-n peisaj la Gara, acolo merg restaurantele cu servire rapida (evit termenul de fast-food, folosit cu precadere peiorativ).

10. In unele locuri merg ambele restaurante, unul langa altul. Daca-i vorba de mall-uri, caci plecam de la premisa ca vei ajunge si-ntr-un mall, ai putea sa faci o zona distincta, cu mese unde sa se aseze doar clientii celor 2 restaurante. Celor 2 francize.

Abia apoi iti deschizi si restaurantul propriu. Nu renunti la francizele profitabile pe care deja le ai. Dimpotriva: ele iti asigura linistea necesara investitiei intr-un restaurant asa cum vrei tu. El, restaurantul, poate merge pe pierdere 3 ani de zile, insa tu esti linistit din punct de vedere financiar.

Da, e drept, nu iti vei concura direct francizele pe care le detii. Iti deschizi pe o nisa neacoperita de francizele tale. De exemplu, o pizzerie, ca nu gasesti pizza la Oro Toro.

Consulta catalogul francizelor din Romania si gandeste-te ce ti s-ar potrivi. Iti dau si un pont: gaseste o franciza pe care s-o pui in toate garile. Eu v-am zis de Gara Slatina, dar ganditi-va la multe alte gari circulate, cu trafic. Ganditi-va la Gara Brasov, ganditi-va la Gara Constanta, ganditi-va la alte gari cu potential.

Pe VLOG am explicat cum sta treaba cu francizele. Si cat de utile cred ca este o franciza. Cum iti deschide ea orizonturi. Si cum romanii se cred revolutionari si d-aia nu reusesc. Si, in final, o precizare: articolul este inscris in competitia Super-Blog 2017.

2 thoughts on “Franciza sau start-up? De ce nu ambele?

  1. Intre un start-up si o franciza, eu am ales franciza. Imi place sa aleg ceva din care sa scot profit, cu start-upul as fi fost nesigura si mereu cu gandul oare va fi bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.