Ce sunt creditele nebancare? Pai sunt acele imprumuturi obtinute de la niste societati financiare ce nu sunt banci, care te imprumuta fara adeverinta de credit. Sunt credite fara garantii, imprumuturi rapide si, foarte important, credite fara adeverinte de venit. Sunt credite online, aplici online, primesti banii imediat.
Am subliniat acele chestii pentru ca mi se par fundamentale. Va voi da si un exemplu concret, ca sa intelegeti la ce sunt utile aceste credite.
Sa presupunem ca vorbim despre un student. El, studentul, este pasionat de fotografie. Are un aparat mic, o sapuniera, un compact ieftin, de 200 de lei. Totusi, omul vrea sa treaca la urmatorul nivel, vrea sa-si ia o camera mai buna, mai performanta. Un DSLR.
Are bursa, mai obtine, cum poate, cate un venit, la negru sau nu, dar momentan nu-si poate permite sa-si cumpere o camera buna. Bineinteles, primeste bani si de la parinti, dar nici aia foarte multi.
Intr-o seara, butonand el de zor laptopul, afla ca sunt din nou promotii la un magazin specializat. La noi, in Romania, e Black Friday cam o data la 2 luni, daca nu mai des. Camera lui, de 2500 de lei, are acum pretul de 1200 de lei. Mai putin de jumatate din pretul ei real.
Este 1 noaptea, nu are cum sa faca nimic. Si daca si-ar trezi din somn cinci colegi si ar pune fiecare 300 de lei, tot nu ar putea, tehnic, sa faca nimic. Ar trebui sa depuna banii in cont, apoi din cont sa faca plata. Bancile nu lucreaza la ora asta. Mai e solutia sa gaseasca pe cineva cu 1200 de lei in cont. Dar cine are banii astia, student fiind? Adica or fi, dar sigur nu stau la camin, ca el.
Asa ca alege sa faca un imprumut online urgent de la Telecredit. Isi propune sa-l ramburseze rapid, oricum perioada maxima este de 30 de zile. Ok, se imprumuta de la colegi, isi suna parintii, dar tot iese mai ieftin, caci reducerea este substantiala.
Are noroc, creditul ii este aprobat, camera este inca redusa, inca este pe stoc, asa ca are o camera noua si performanta cu doar 1200 de lei. Va plati pe ea mai mult, caci nu doar imprumutul oicial are dobanda, ci si imprumuturile de la prieteni tot cu dobanda se ramburseaza, chiar daca dobanda consta in halbe de bere ori cani de vin fiert.
Acum, ramanand la exemplul de mai sus, cu studentul, de ce ar trebui el sa apeleze la un astfel de imprumut? Ce avantaje mai are, in afara de rapiditate? Pai:
– NIMENI altcineva nu imprumuta un student. Bursa nu se pune ca venit stabil, nicio banca nu ofera imprumuturi pentru studenti. Poti fi tu mega IT-ist, poti sa-ti vinzi aplicatiile catre NASA. Ala nu e venit sigur, constant, deci bancile nu te imprumuta.
– Poti sa faci imprumuturi de genul fara sa afle parintii. Ceea ce e de bine, scapi de niste certuri inutile. Face bine la moral #CaSaZicAsa
– Te responsabilizeaza. Daca ar fi sa strangi bani, ai putea pune deoparte intr-o luna 300 de lei? Greu. Daca, insa, peste 5 zile trebuie sa returnezi un imprumut, intai dai acei 300 de lei (sau cati or fi) si apoi, avand mai putini bani in buzunar, te gospodaresti altfel.
– Imprumutul este TRANSPARENT: stii exact, din start, cat platesti. Iti poti stabili dinainte cum il rambursezi.
Acum dau cateva metode prin care UN STUDENT poate rambursa un astfel de credit. Sunt, de fapt, 2 chestii pe care studentul trebuie sa le faca (fie ambele, fie macar una): sa-si creasca veniturile si/sau sa-si reduca cheltuielile. In teorie e simplu. Sa vedem cum e in practica… Asadar:
– Isi ia un job temporar. Din pacate la noi facultatile nu ofera posibilitati de genul studentilor. Ori nu atat de multe. Ar putea fi oferte de joburi de 1 luna: luna asta te ocupi de CANTINA facultatii (la mine la sociologie se chema Social Club, dar de ea se ocupau doi pensionari, nicidecum un student). Ori inlocuiesti o femeie de serviciu in perioada in care ea e internata in spital. Chestii de genul. Daca exista posibilitatea, fix pentru astfel de studenti este ea.
– Isi vinde chestii pe care nu le foloseste. Vorbesc serios: voi ati observat ca-n targurile din tara sunt doar batrani? Niciun tanar care sa-si vanda 10 haine care nu-i mai sunt bune (eventual de firma), niciun student care sa-si vanda un ceas pe care l-a purtat cand era copil. Ar lua mult pe ele? Nu, dar ar lua ceva. Si nu ar sta degeaba prin casa, camera de camin sau pe unde or sta ele. Insinuati ca nu sunt astfel de lucruri prin casa? Sunt. O tona as zice. La fel si carti, aceeasi carte, noua, e 40 de lei. Daca o vinzi cu 10 lei faci fericit pe cineva (unul ca tine, care n-are multi bani de dat) si esti si tu fericit.
– Reduci cheltuielile. Si aici am cateva metode eficiente. Prima metoda eficienta, despre care am vorbit pe vlog, este sa reduci iesitul in oras. Daca esti cuplat si e musai sa te vezi cu gagica ori gagiul (sunt atatea fotografe talentate, nu discut doar de fotografi de sex masculin), iesirea in parc este solutia perfecta. Dar sa nu fie un parc cu multe tentatii, culinare si nu numai.
– Varianta a doua de reducere a cheltuielilor: consumi mai putin. Face bine si la silueta. In loc de 5 mici consumi 3, in loc de 5 beri consumi 4 (sau, hai, tot 5, dar iei beri mai ieftine). Nu mai iei Heineken, iei Ursus.
– Te lasi de fumat. Da, vorbeste un nefumator, dar sa stiti ca-i o metoda eficienta de economisire… Sau fumezi mai putin. Sau, daca ai electronica, pufai mai putin…
– Imprumuti carti in loc sa le cumperi. Daca e scump si permisul de biblioteca, rogi un coleg sa imprumute. Poate imprumuta 3, sigur nu citeste 3 in acelasi timp.
– Si cea mai sigura metoda de economisit: te duci cateva zile acasa la tine. Acolo este o economie substantiala, mai ales ca mai nou trenul e gratis. Daca te intreaba ai tai de unde ai avut bani de camera, le zici ca ai primit-o cadou la un concurs. Sau nu le zici nimic :))
Metodele acestea, de sporirea a veniturilor si/sau de reducere a cheltuielilor, pot fi temporare sau permanente. Caci daca te lasi de fumat, apai de ce te-ai reapuca ulterior?
E drept, cele de mai sus sunt metode de supravietuire. In timp trebuie sa inveti sa produci bani seriosi. Camera aia performanta, in teorie macar, va trebui sa produca bani. Sa filmezi macar festivitati de absolvire, daca nu te bagi la nunti si botezuri (caci ti se par prea triste, ceea ce e destul de adevarat). Iar creditele nebancare, oricat de hulite ar fi de unii, au utilitatea lor. Ulterior, cand ai bani, poti apela cu incredere SI la creditele bancare. Fiecare este util in felul lui, intr-o situatie anume… Nu le neglija pe niciunul dintre ele!
Acest articol despre creditele nebancare este inscris in competitia Super-Blog 2017. Nu m-am imprumutat sa-l pot scrie, nu m-am imprumutat sa-mi fac acest blog. Dar, pe bune, daca n-aveam de unde sa fac rost de lovele, faceam si asta. Totul pentru blog, #TotulPentruTrafic #cumarveni Daca vrei sa ajuti acest articol sa castige, 3 sunt metodele: like, share, coment. Share-ul poate fi si pe twitter, nu ma supar. Totusi, trebuie sa stiti din start: like-urile nu sunt de imprumut, nu pot fi luate inapoi :))
Fantastice ideile tale, si practice sa spunem asa, insa eu ma cam feresc de credite … ma gandeam poate poate la un credit sa reusesc cu casa. Imi doresc casa cu vedere catre mare, si nu e asa de ieftin si usor. In situatii extreme sunt ok sa zicem creditele. 🙂
Ai tu dreptate că poți lua bani ușor, dar uite puțin și la banci. Băncile sunt mai avantajoase, deoarece îți poți face un card de credit prin care îți este acord o suma de bani pentru 55 zile fără dobândă, chiestea este că te poți împrumută de bani ori când și la ori ce ora din zi și din noapte. In schimb la instituțiile nebancare nu poți lua bani fără dobândă la nesfârșit precum la banca… In concluzie, cardul bancar este mai avantajos.