Loredana Costina: Discriminarea blondelor

Categories Blond/Blonda

Când Emil m-a anunțat că își va lansa blogul Blond.ro, mi-a propus să scriu un articol despre discriminarea blonzilor într-o societate în care bancurile cu blonde sunt la ordinea zilei și în care ați auzit măcar o dată că x conduce/gândește/vorbește/(completați voi) ca o blondă. Chiar și de la Emil, care spune că e blond atunci când vrea să îți explice că a greșit și îi pare rău, în stilul său autoironic.

Pentru că ăsta se vrea a fi un articol serios, niște definiții de la oameni mai deștepți decât mine:

Pentru Malcom Payne discriminarea „înseamnă să identifici indivizi si grupuri cu anumite caracteristici si să-i tratezi mai puţin bine decât oamenii sau grupurile cu caracteristici convenţional evaluate”, iar G. A. Cole definește discriminarea ca fiind „practică ilegală de a trata mai puţin favorabil pe unii indivizi în comparaţie cu alţii din cauză că sunt diferiţi ca sex, rasă, religie, etc”.

Discriminarea pe orice criteriu e interzisă în România. Avem în acest sens o lege (pentru cei curioși: Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare) și un Consiliu Național pentru Combaterea Discrimării.

Așadar, de fiecare dată când tratezi pe cineva diferit pentru că e blond, îl discriminezi și e la fel de grav ca atunci când discriminezi pe cineva pentru că are o dizabilitate sau e rom.

Totuși, nu am auzit prea des de sancțiuni pentru diseminatorii de bancuri cu blonde pe facebook. Poate pentru că ne uităm încă la ele doar ca la glume, deși fiecare glumă pe care o spunem poartă o parte din adevărul despre felul în care ne uităm uneori la femeile blonde. Da, pentru că ele sunt cel mai adesea ținta discriminării. Poate că sunt doar glume, dar sunt suficient de serioase pentru a da naștere unor dezbateri intense și unor studii pe tema inteligenței reale a persoanelor blonde (pentru cei interesați: http://www.independent.co.uk/news/science/blonde-hair-intelligence-scientific-study-a6945911.html). Nu o să vă țin în suspans, se pare că sunt, de fapt, mai deștepte decât femeile brunete, șatene sau roșcate.

Din perspectivă socială, probabil nu o să auziți prea multe bancuri cu blonde în statele unde cea mai mare parte a populației poartă această culoare și nici în rândurile fetițelor îndrăgostite de păpușile lor Barbie care erau aproape toate blonde până de curând. Asta pentru că adesea discriminăm ceea ce nu cunoaștem, ce ne provoacă frică, ce vine să ne tulbure ordinea în care am trăit până acum. Manifestată în culoarea părului sau în altă trăsătură, discriminarea ne ajută să menținem iluzia ordinii sociale și ne pansează orgoliul când ar trebui să recunoaștem că noua noastră colegă, care se întâmplă să fie blondă, e și mai frumoasă, și mai deșteaptă decât noi.

Dincolo de legi și instituții, discriminarea și oprirea ei începe cu noi. Stereotipul secretarei blonde, educată, dar menită mai mult pentru delectarea ochilor unui șef, decât pentru a conduce lumea, nu s-a născut, dar cu siguranță s-a perpetuat și așa:

 “Activitate secretariatdomnisoară blondă natural, ochi albastri, suplă, educată pentru oportunitate deosebită, seriozitate, exclus aventurierelor, astept provincia. C. V.+ foto la O. P. 33, C. P. 33, Bucuresti’’ (România Liberă, 12 martie 2003, p.14)

Da, acesta e un anunț de angajare, apărut într-un studiu al discrimării la angajare realizat în anul 2003 de CEDES.

Totuși, nu m-am putut hotărî dacă e discriminator doar pentru blonde sau pentru toate femeile și toți bărbații de pe lumea asta. Ah, și pentru toți cei din București. Și pentru toată provincia, care urăște să fie numită provincie.

Cât despre mine, mie mi se pare că oamenii blonzi sunt doar frumoși, luminoși și curajoși. Mai ales fetele. Și nu, eu nu sunt blondă. Încă.


Dupa ce ati vizionat si comentariul meu legat de discriminarea blondelor si ZIUA INTERNATIONALA a blondelor, va mai zic doar ca pe Loredana o puteti citi pe blogul ei personal, loredanacostina.ro. Clipul (primul dintre ele) a fost filmat intr-o camera a Pensiunii La Villa (de acolo de unde am si publicat articolul, el fiind trimis de Loredana de ceva timp). Salutari BLONDE inca o data!

ps: Prima varianta a acestui articol a fost postata de ziua mondiala a blondelor. Intre timp, am refacut blogul si, intre timp, am mai filmat un clip. Articolul ramane acelasi, dar are 2 clipuri de prezentare 😀

Loredana Costina

2 thoughts on “Loredana Costina: Discriminarea blondelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.