Film cu sah. Harry Potter.

Categories VLOG

Mai tineti minte scena din primul film Harry Potter, cea cu jocul de sah? Mi se pare o scena geniala, mi-o amintesc de fiecare data cand aud ori vad chestii legate de sah. Si pentru ca tot vorbim de filme, eu imi doresc de mult timp, de enorm de mult timp, un film cu sah. Un film care sa se bazeze pe un joc de sah.

Acum, despre sah cateva cuvinte. Am zis in clip, dar repet si aici: 

1. Decat sa ne certam cat de utila e latina si cat de invechita este scoala, mai bine ne gandim ce sa bagam in programa. Ceva util, atractiv. Pana una-alta, jocul de sah a ajuns a fi asociat cu pensionarii din Cismigiu. A ajuns o rusine sa joci sah, sa te lauzi ca stii acest joc. Oare din cauza cui? Si de ce nu face nimeni nimic in acest sens?

2. Asemanarile jocului de sah cu viata sunt fundamentale. Mai putin faza cu Albul muta intotdeauna primul. Desi pana si chestia asta ar fi interesant de dezbatut. E usor rasista, dar fix d-aia ma intriga: oare la inceput chiar asa a fost gandita? Sau rasismul vine de la noi, din modul in care vedem lumea in secolul asta?

3. Imi zisese cineva mai demult o chestie pe care n-am putut s-o verific. Imi spunea ca la sah cel mai greu e cu negrele. E ideal sa ai initiativa. Si ca marii jucatori, atunci cand sunt cu negrele, forteaza remiza. Este o realizare. Pentru alb remiza este un esec. Ceea ce ma duce cu gandul la mentalitatea romaneasca a celor din lumea fotbalului: egalul acasa e un esec, egalul afara e o realizare.

Asupra acestui aspect voi reveni. Despre sah pregatesc un articol distinct pe noul blog de sport. Caci imi propun sa scriu si alte chestii in afara de fotbal. Chiar daca titlul, usor SEO, te duce cu gandul la sportul rege (ce denumire frumoasa).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.