Un pic despre manele

Categories VLOG

Va spuneam ca fiecare articol de pe acest blog se va incheia cu un clip cu mine.  Asa se va intampla si in acest caz, doar ca voi baga alte 2 clipuri ajutatoare. Voi vorbi, pentru a mia oara, despre manele.

Clipul este filmat in Cluj, dupa ce la TIFF fusese proiectat un documentar despre manele. Dupa documentar, a doua zi, la TIFF lounge, s-a vorbit tot despre manele. Mai jos un scurt fragment.

Ma rog, strict cinematografic, acel documentar e slabut. Ma rog, e doar o opinie.

Acum, ce-mi venii sa vorbesc iar despre manele? Pai uite acest film. Ma rog, la noi in tara mai dureaza pana apare. Este facut de antropologul Adi Schiop, primul doctor in manele din Romania:

Ce legatura am EU cu toate astea? Pai puteam fi eu ala. Ma rog, nu sunt gay, nu as fi ajuns gay (sau, ma rog, plec de la premisa asta), dar puteam fi eu primul doctor in manele. Puteam.

Incepusem doctoratul in 2010, studiasem ce era de studiat teoretic, gasisem multe teorii, inclusiv prin perioada interbelica, teorii care-mi sustineau ipotezele mele, doar ca m-am oprit la partea practica.

Voiam sa studiez multe, voiam sa aflu raspunsul la multe intrebari. Ceea ce, probabil, n-as fi reusit. Ar fi fost cu siguranta teza de doctorat cu cele mai multe intrebari ramase fara raspuns :))

Ma rog, daca nu stiti povestea filmului de mai sus, v-o zic pe scurt: Adi Schiop, un poet pasionat de manele, s-a inscris la snspa la doctorat, urmand a studia acest fenomen. S-a mutat in Ferentari, unde a fost ajutat de un localnic. S-au indragostit, au avut o frumoasa poveste de dragoste. El, Adi Schiop, suferea dupa o despartire (se despartise de o femeie), dar si-a gasit alinarea in bratele unui barbat.

Acum, indiferent care-s (pre)conceptiile voastre, tema mi se pare ofertanta. E drept, eu mi-as dori sa vad un film facut pe baza cartii rezultate in urma studiului. Caci acea carte e alta. Cu totul alta.

Na, inca ma fascineaza acest domeniu. Si-l invidiez sincer pe Adi Schiop pentru ce a facut. Si ma bucur ca multi altii sunt interesati. Si ma bucur ca un festival precum TIFF a avut asa ceva in program (am zis asta deja de multe ori).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.