
Berea Mythos este o bere 100% greceasca. Ea nu este produsa in Romania sub licenta, ca alte beri internationale, ci este adusa direct din Grecia. Din acest motiv nu o gasiti chiar peste tot. Este o bere rara si, conform unei legi binecunoscute din economie, o bere rara este o bere valoroasa.
Acum, diferentele le vedeti in clip. Nu insist asupra lor. Raman, insa, cu intrebarea: de ce sunt cele 2 diferite? Berea pentru export e diferita (dupa gust, una place unuia si displace altuia) de cea adresata pietii interne. De ce? Serios: de ce?!
Si v-am aratat dovada, adica nu e doar o impresie, nu e doar ceva ce mi se pare. Scrie clar pe eticheta: 5% intr-o parte, 4.7 in cealalta parte. De ce nu se stie.
In Romania, pe vremuri, se spunea ca marfa de export e superioara calitativ celei adresate consumului intern. Aparusera si bancuri, unul era despre un pui. Cica intreaba cumparatorul daca puiul e pentru export sau nu, la care vanzatoarea ii spune: Vreti sa vorbiti cu el sau sa-l mancati?
Revenind la berea Mythos … Partea si mai interesanta este ca foarte putini vor observa asta. Gustul este asemanator, nu identic, insa nu-si va aminti nimeni ca au baut in Grecia o bere diferita de asta. E gust asemanator, e cam tot aia, e ok.
In alta ordine de idei, cineva-mi semnala ca si ouzo, bautura aia atat de buna, este de fapt diferita. Ca nu tot OUZO-ul e la fel. Eu am observat diferente mari de tarie, iar diferenta dintre 40 si 45% se simte. Se simte mult mai intens decat diferenta dintre 4.7 si 5%.
Cam atat despre Berea Mythos, o bere buna, prea scumpa pentru calitatea ei efectiva. O bere cu aroma de Grecia, dar nu mai mult. Recomand a fi testata, consumata in serile grecesti ori la mesele grecesti, dar careia nu-i vad rostul consumului in mod curent. Oricum, grecii nu-s renumiti, precum nemtii, belgienii, cehii ori danezii, pentru producerea de bere. Ouzo da, bere mai putin.